2018

2018

Ianuarie 2018 31 ianuarie. Super Moon.  
 

Martie 2018 Dupa cea mai blanda iarna a venit un val de frig cu temperaturi de -12gC, cu multa zapada. In sfarsit a venit primavara...
Aprile Prima iesire 4-5 aprilie. Marti si miercuri in saptamana mare. Pe drum l-am gasit pe baiat, a venit si a sapat in gradina, a carat caisul uscat si cazut din gradina in curte. Am dat drumul la apa. Am taiat vita in curte. Seara am facut o paparada cu branza si carnati. Miercuri am terminat de taiat vita de vie din curte, am taiat vita din gradina, am pus palanul dintre suri la loc. 
 
Am spalat vasele si tacamurile din filigorie, am maturat, am sters paianjenii. La pranz am fiert un polis. M-am odihnit o ora si am plecat fuga la cursa de 15:45.

Aprile A 2-a iesire. De vineri la pranz. Am platat 2 pomisori: un mar rosu, florina si un par rosu, favorita lui clapp. Am taiat zmeurii. Sambata la 10 a venit mama, Vlad si Mihai. Mama a facut straturi si a pus ceapa, parstanac si patrujel. Vlad a taiat 2 pomi cu drujba, i-a taiat butuci si i-a dus in sura. A plecat cu Mihai la 12. La pranz au fost 24 gC.

Am batut pari si am legat zmeurii si murii. Am vopsit pomii cu var. Am facut gratar cu ceafa si cotlet de porc. Mama a plecat la 18. Am mai vopsit la pomi. Duminica am terminat de vopsit pomii. Am cules papadie pentru gaini, am spalat vasele si am plecat la 13. 

La Sibiu am facut cateva poze. Cu Nikon 1 V1. Obiectiv Cosina 100-300mm, F5.6-6.7.
100mm

300mm

300mm + teleconverter 2x

Nikon 1 V1 cu Fujian 35mm, F1.7
Aprile De vineri la 15:30. Am taiat iarba din curte cu trimmerul. Sambata a venit mama. A plivit buruienile, a facut straturi si a pus in gradina. Am reparat holul de la intrare in pivnita.
S-au prins cei 2 pomisori pe care i-am plantat datat trecuta. Am trei gutui infloriti.

Am facut gratar cu pastravi, mamaliga si mujdei.

Seara am taiat caisul uscat bucati , bucati. La masa de seara am luat nospa cu ceai. Duminica am adunat sculele si sacii de materiale, am spalat vasele si am plecat la pranz.


Mai De sambata la pranz. Am sperat ca ma ajuta un satean sa taie iarba din gradina, dar in zadar. Am replantat 2 tufe de zmeur. Am facut frigarui cu carne de porc si legume. 

Mama a plantat rosii. Seara am reparat postamentul din ciment de la cismea si am reparat acoperisul pe coltul de la filigorie. Duminica am dus apa la rosii si la zmeuri. Am spalat vasele si am plecat la pranz cu o ocazie si un taxi.

Mai De vineri la pranz. A venit un satean si a cosit gradina si cu un mic ajutor am carat iarba cosita la compostor. Am reusit sa repar pompa si am stropit visinul din curte, s-a umplut de purici. Am batut pociumbi la pomisori si i-am legat. Am mai curatat si alti pomi din gradina de daunatori. Sambata a venit mama si a semnat in gradina fasole, pastarnac si morcovi. Am facut curatenie in baie. Am facut gratar cu mici din carne de vita si oaie. 

M-am odihnit o ora. Am spalat vasele si am plecat la 18.

Mai De sambata la 12:15. Mama a plecat la 7:30. Cand am ajuns la Poplaca a inceput ploaia. Am pregatit gratarul. Am tinut muchiul de porc in bait cu vin rosu, sare, eninbahar, chimen, ceapa, ardei rosu, ardei galben. L-am taiat fasii si l-am impletit cu o ceapa verde si o fasie de slanina.

 Am facut si cateva frigarui. Salata cu ceapa din gradina. Cand am plecat a stat ploaia. Ne-am intors seara la 18.

Mai De sambata de la 7:30 cu mama. A venit piatra naturala. Un palet + 7 saci de adeziv. Am descarcat-o impreuna cu soferul.
 Am taiat vita de vie din gradina. A fost foarte cald, 27 gC.


Am facut un gratar din piept de porc cu frigarui. Am plecat cu rata de 18.


Iunie De sambata de la12:15. Mama a plecat la 7:30 si s-a apucat de facut curatenie in casa si pridvor. Cand am ajuns a inceput ploaia si a durat vreo ora. Am legat zmeurii, am cules cirese.


Am facut un gratar cu aripi de pui picante si frigarui. Aripile de pui le-am condimentat cu sare, piper, cajun, boia de ardei afumata, dulceata de ardei iuti. Frigaruile le-am facut din dovlecel, ceapa rosie, slanina afumata, ardei gras, ardei kapia, gogosari, condimentate doar cu sare. Am plecat impreuna la 18.

Iunie De sambata de la 12:15. Mama a plecat la 7:30 si a pus rasaduri in gradina: varza si praz. S-au copt visinile. Am cules o jumate de ora si m-am apucat de gratar. Am facut firgarui cu legume si piept de porc. Seara am cules o galeata si inca una aproape plina. Am scos zmeurata din damigeana de 10 litrii si am pus visinile, zaharul si rachiul de fructe. Urmeaza sa pun samburi de caise, doar miezul. Duminica am terminat de cules visinele, doua galeti de 10 litrii si inca vreo 2 Kg. In total 3 galeti de visine de 10 litrii. S-au copt si zameura. am cules vreo jumatate de kilogram. Urmeaza sa fac inghetata de zmeura. Am ajuns cu greu si tarziu la cursa de 13.

Iunie La Sibiu am facut nucata (lichior de nuci). La Poplaca de sambata de la 12:15 cu mama. S-a copt zmeura. Am strans vreo ora jumate si m-am apucat de facut gratarul. Mama a stropit rosiile si crastavetii de mana. Am facut gratar cu ceafa de porc si frigarui de legume. Am taiat rondele si vinete. A cules si mama zmeura. Seara am terminat de cules zmeura, vreo 5 kg. Duminica dimineata am taiat zmeurii uscati, am carat la compostor fanul cosit care nu a incaput data trecuta si am legat tutori la pomisori. Am plecat la 13.

Iunie La Sibiu mama a facut sirop, 3 sticle de 750ml si 6 borcane de dulceata de zmeura. Am plecat sambata de la 12:15. Am cules zmeuta o ora jumatate. Am facut gratar cu ceafa de porc si frigarui.Seara au sosit materialele de constructii: bca, lemne, vas wc si chiuveta. Am mai cules zmeura si am facut o plimbare la magazin. Duminca am terminat de cules zmeura. Am cules o galeata indesata de 10 litrii. Productie record ! Am plecat la ora 13.

 Iunie inceput de iulie. La Sibiu mama a gacut gem de caise, 5 borcane. Weather report: A plouat o saptamana si am fost ingrijorat sa nu fi intrat apa in curte la Poplaca. Asa ca am dat o fuga cu Sorin duminica la pranz. Din fericire totul era la locul lui. Am cules zmeura. O galeata de 6 litrii. Am baut un ceai si ne-am intors la 16.

 Iulie A fost cod galben de ploi si furtuna. Am plecat la 12:15 cu mama. Am pregatit gratarul. carne de oaie tinuta in bait si frigarui din legume. Mama a plecat la 18. Seara a plouat. Intr-o pauza de ploaie am reusit sa culeg o cutie de zmantana de 900gr. Am taiat murii si am legat zmeurii. Am facut o plimbare prin sat de la un magazin la altul. Am schimbat fata de masa. Dimineata a plouat. Am rupt papadie si trifoi pentru gaini, am spalat vasele si am plecat la 13. Am uitat zmeura culeasa la Poplaca.

Iulie De sambata la13. M-am necajit tare. A cazut marul cel mai mare din livada. Presupun din cauza ploilor, s-a saturat pamantul de apa. Este foarte incarcat cu mere. Radacina a ramas in pamant. Nu stiu ce sa fac. Sa las merele sa se coaca si apoi sa incerc sa-l ridic sau sa-l tai cu drujba. Am dat cu trimmerul in curte. Am facut gratar cu musci de porc varianta a 2-a, adica fara sa-l tin in bait.


Seara am terminat de taiat iarba din curte. Duminica dimineata a plouat. Am plecat la 13.

Iulie De sambata la 13 cu Costel. Mama a venit de dimineata. Ne-am apucat de gratar si a venit Vlad cu Mihai. Au ridicat un mar golden care a fost culcat la pamant de marul cazut. Drujba trebuie dusa la "doctor". Am facut gratar cu pulpe de pui indiene si aripi de pui chinezesti.
Marinada pentru pui indian: 
garam masala;
curcuma;
turmeric;
chimen;
sare;
smantana
Marinada pentru pui chinezesc:
soia;
fulgi chili;
dulceata de ardei iuti;
sos peste;
ulei de susan;
susan
Am facut si multe frigarui. Carne de pui am pregatit-o de la sibiu, am tinut-o in marinada.

Au plecat cu totii pe la 17. Sambata seara a plouat. Dupa ce a stat ploaia am taiat vita din gradina. Duminica dimineata am terminat de taiat vita de vie. Am plecat la 13.

Iulie La poplaca a fost doar mama. Eu am ramas la Sibiu sa fac curetenie in pivnita. Am scos toate borcanele si sticlele afara. Am reparat raftul si le-am dus inapoi si le-am aranjat. Am pus corcodusele cu zahar pentru tuica. 

August De sambata la pranz. Am facut setup-ul pentru dusul solar din curte.

Am facut un gratar cu ceafa de porc tinut la bait si frigarui din legume.


Seara am cules mure, vreo 2Kg si mere veratice 2 galeti mari cu varf.


Am dat merele pe razatoare si le-am pus intr-un bidon de plastic. Am facut o papara cu legume si cascaval. Duminica dimineata am taiat zmeurii uscati si i-am legat, doar cei de pe partea dreapta. S-au uscat foarte multi si nu s-a mai copt zmeura.

August De sambata la pranz. Mama a fost de dimineata. A venit un consatean si a cosit iarba din gradina. Am taiat catva zmeuri uscati si am pregatit focul de gratar. Am facut mici cu frigarui.


Seara am cules 3 galeti de mere si le-am razalit. Am facut dus cu apa calda de la soare. Duminica dimineata am terminat de taiat zmeurii si i-am legat. Am cules 2 Kg de mure pentru sirop.

August De sambata la pranz. Am cules perele. Am legat o tufa noua de zmeur si m-am apucat de facut gratarul. Partea a 2-a de la ceafa in bait cu legume. 

Mama a cules rosii pentru bulion si dovlecei. Seara a venit un consatean si a carat iarba cosita la compostor. Am cules mere, vreo 4 galeti si seara tarziu le-am dat pe razatoare. Duminica am cules mure, vreo 1,5 Kg. Am plecat la 13.

August De sambata  dimineata cu mama. Am cules mere. O galeata de 30 litrii si 4 galeti de 10 litrii si le-am dat pe razatoare. Am cules zmeura si mure o galetusa de zmantana. Am facut gratar cu piept de porc si renumitele frigarui. Mama a cules rosii pentru bulion. Ne-am intors seara la 6.

Inceput de septembrie De sambata  dimineata cu mama. Am cules 5 galeti de mere. Le-am dat pe razatoare. Zmeura si mure nu s-au mai facut. Am cules vreo 300 de grame. Am facut gratar cu coaste de porc si frigarui.
Am carat bidoanele cu mere, o galeta mare si una mica de rosii la poarta. Pe la 7 seara a venit taxiul si le-am dus la Sibiu.

Septembrie De sambata  dimineata cu mama. A fost sarbatoare, Sfanta Maria. M-am odihnit, am facut o plimbare la magazin, am cumparat apa minerala si un carnacior foarte bun de pus pe gratar.Am cules o cutie de smantana de zmeura si am taiat lemne pentru mai multe gratare. Am impetit muschi de porc cu frigarui din legume. Am plecat seara la 6.

Septembrie De sambata  dimineata cu mama. Am cules 8 galeti de mere si le-am ras. Am cules o jumatate cutie de smantana de zmeura. Am reparat acoperisul de la sura, intr-un colt erau tiglele urlate si le-am lipit cu adeziv.  Am facut gratar cu mici si frigarui.

Ne-am intors seara la 18.
Duminica am fost invitat la un gratar in Vale. Super festin. Tocana de iepure cu ciuperci, rotisor cu 2 pui, 2 ciolane afumate dezosate, cartofi la cuptor cu rozmarin, salata din crastaveti in saramura, prajituri asortate. Tuica de pere cu gutui, tuica de prune si spritz cu vin riesiling.Septembrie De sambata  dimineata cu mama. Cald, 26 grC. Am cules 6 galeti jumate de mere, le-am ras. Am facut gratar cu piept de porc si frigarui. 

Am sortat mere pentru Sorin si pentru acasa. Ne-am intors la 18. 

Sfarsit de septembrie De sambata  dimineata cu mama. A plouat marunt, a fost rece 17gC. Am cules 4 galeti jumate de mere. Am dat merele pe razatoare. Am facut gratar cu ceafa de porc in bait de iaurt cu usturoi si mix de condimente. 

Am sortat mere pentru acasa si la Sibiu am facut mere la cuptor cu zahar si scortisoara.  

Octombrie La cules de mere. De sambata  dimineata cu mama. A venit Iulian din sat. Am cules cu culegatorul 3 ladite de mere. Am scuturat pomii. Am strans vreo 120 Kg de mere. Am pastrat 5 ladite, restul le-am dat pe razatoare. Am cumparat din sat pulpe de pui. Am pregatit si frigarui din legume.Octombrie, ziua 13. La cules de struguri. De sambata  dimineata cu mama si Vlad. A fost foarte cald, 22gC. Struguri albi au fost putini. In gradina am adunat 4 galeti de struguri. In total vreo 200 Kg. Mama a cules in gradina pe jos, a strans prazul si cateva mere. Am facut gratar cu pastrama de oaie, aripi de pui picante si frigarui. 


La 17:45 a venit camionul si am incarcat. 

Octombrie De sambata  dimineata cu mama. A fost cald. Am pus piatra in pivnita. Cu adeziv de gresie-faianta. Am facut nivelul de jur imprejur si 2 randuri pe mijloc. Mama a maturat frunzele de prin curte si a inceput sa sape in gradina. Am cumparat carnaciori din sat si cu un piept de porc am facut un gratar.Am plecat seara.

Octombrie De sambata  dimineata cu mama. 17gC. Am facut 2 galeti de 20 litrii de material adeziv si am placat cu piatra pe jos in pivnita. Am palcat vreo 3mp. Am cumparat din sat 4 ciuperci champignon. Am facut gratar cu ceafa, ciuperci si frigarui.

Mama a cules ciuperci de la ciotul de prun din gradina. Am plecat seara cu rata.

Noiembrie De sambata  dimineata cu mama. 21gC. Am facut 2 galeti de 20 litrii de material adeziv si am placat cu piatra pe jos in pivnita. Am placat un pic mai mult de jumatate din pardoseala. Am facut gratar cu piept de porc si frigarui. Am prajit si vinete in ulei pe resou. mama a maturat frunzele de la vie din curte si a mai cules o mana de ciupercute. Am plecat pe noapte la 18.

Noiembrie De sambata  dimineata cu mama. 10gC. Am mai facut 2 galeti de material si am placat cu piatra. Am facut gratar cu costite de porc, ciuperci si frigarui. Am plecat seara. 

Noiembrie Foarte frig si cu vant, 3gC. Sambata la amiaza cu Sorin. Am inchis apa, am pus stalpul in mijlocul filigoriei, am aruncat apa din pompe, am adus hainele de lucru la Sibiu. Am adus si bauturile preparate anul trecut: zmeurata si visinata.